Докладът на ЕК за България е изненадващо положителен, но констатацията за влошена медийна среда трябва да буди безпокойство. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV Красимир Мазгалов, член на УС на Съюза на съдиите

Тази констатация се прави за първи път в такъв доклад по отношение на която и да е държава и този факт би трябвало да бъде притеснителен, отбеляза Мазгалов.

По думите му определени медии създават предварителна настройка и очаквания в обществото точно какво трябва да бъде решението по определени дела.

„И когато след това очакванията не се оправдаят и решението се различава от така създадената предварителна настройки, същите тези медии подемат кампания лично срещу съдията или съдебната система като цяло, говорейки, че правосъдието отново е катастрофирало, че съдията е зависим или е взел решение под натиск”, каза Мазгалов.

Той подчерта, че решението на съда по което и да е дело зависи от доказателствата, които са събрани, което не е в прерогативите на съда.

„Цялата отговорност се прехвърля на съда и на съдията, а установяването, разследването и вземане на съдебното решение зависи от много други органи и лица по веригата”, каза членът на УС на Съюза на съдиите.  

По отношение на делото „Алабин”, по което четиримата подсъдими бяха оправдани 12 г. след инцидента, Мазгалов изтъкна, че делото е приключило само на първа инстанция и не е редно да бъде коментирано.

„Делото е продължило 12 г. , но от тях 10 г. е продължило досъдебното производство и едва 2 г. е продължило делото в съдебна фаза. Предвид обема на делото и сложността на казуса 2 г. е един доста кратък срок за разглеждане в съдебна фаза”, уточни той.