Ягодинската пещера не е собственост на Министерството на младежа и спорта. С тези думи спортният министър Красен Кралев отговори на твърденията на лидера на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов, направени в ефира на bTV, че е помогнал на местни структури на ДПС да вземе природната забележителност.

„Трябва голям талант за такова кратко време да изговориш толкова глупости. Имаме отношения между един български министър и един български кмет – на Община Борино. Мустафа Караахмед, който е кмет на Борино, ми отправи официално запитване за предоставяне на общината на недвижим имот за управление на Ягодинската пещера. Отговорихме, че министърът на младежта и спорта не е компетентен по това искане и го препратихме по компетентност. Не искам да коментирам изказванията, а фактите. Тази пещера не е наша собственост и затова се препраща към МРРБ“, обясни Кралев.

"Не искам да коментирам поведението на този човек - много неща говори, което не му прави чест", добави той.

Красен Кралев коментира и ситуацията с коронавируса в страната. Според него България има добро менажиране на кризата.

„Виждаме, че при нас ситуацията е коренно различна от тази в Западна Европа. Мерките, които се взеха в края на ноември - началото на декември, дадоха резултат. Тази вълна, която ни стряскаше през есента с огромния брой заболели, вече е овладяна. Министерството на здравеопазването реагира адекватно и постепенно разхлабва мерките. Наред с това, че трябва да се борим с тази тежка пандемия, не трябва да забравяме и икономиката“, на мнение е спортният министър.

„Доволен съм, че имаме прекрасна комуникация с министър Ангелов. Винаги са откликвали на нашите аргументи, когато се касае за въвеждане на противоепидемични мерки в спорта. Имаше частични рестрикции в този период, но трябва всички да знаят, че всяка спортна федерация беше разработила детайлен план с мерки, които да се спазват по време на тренировка и състезание", обясни Кралев.

"По-тежко беше за фитнес залите, които ще бъдат отворени. Мисля, че хората са узрели, по-дисциплинирани са и спазват мерките. Аз съм оптимист за крайния изход за борба с вируса - още повече, че започна ваксиниране на населението“, допълни Красен Кралев.

По повод номинациите за кандидат-депутати, които текат вече в ГЕРБ, той посочи, че би бил доволен, ако бъде номиниран. Според него това би била положителна оценка за дейността му към момента, а той иска да защити политиките, които се провеждат в момента и ще е „благодарен за този шанс“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!