По-малко от 2 седмици до предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. Какви програми и приоритети имат политическите сили за изход от кризата и спиралата от избори? 

„Преди 3 дни наша делегация беше в Берлин на среща с представители на „Алтернатива за Германия“, с които заедно учредихме европейска политическа партия „Европа за суверенните нации“. Там се договорихме да направим конференция, на която да настояваме за свикване на Конвент, който да обсъди последиците от „Зелената сделка“.

Това заяви Костадин Костадинов, председател на партия „Възраждане“ и водач на листите в столичния 25 МИР и във Варна.

„Целта е да се преразгледат политиките на Европейския съюз по отношение на „Зелената сделка“ и на Парижкото споразумение за климата. ЕС се опитва да постигне въглеродна неутралност, но същевременно в четири пети от останалия свят тези политики не важат. В Азия и в Африка например се откриват нови ТЕЦ-ове постоянно", обясни той.

„Ако ние не преразгледаме тази политика, ЕС ще стане конкурентно неспособен. Това означава висока цена на енергията. Политиката на ЕС е насочена към ограничаването на работата на атомните централи, България стана жертва на такъв натиск още с влизането ни в ЕС, което ни костваше закриването на четири блока на АЕЦ „Козлодуй“, което ни донесе огромни загуби – над 20 млрд. лв.“, каза още Костадинов.

 

„Ние смятаме, че България въобще не трябва да влиза в еврозоната. За съжаление към настоящия момент на нас Закона за референдумите не ни позволява да направим допитване за отказване от еврозоната“, заяви той.

Сред популярните „формули“ за изпълнителна власт, които се предлагат през последните години са кабинет около първата политическа сила или експертно правителство с „равно отдалечени“ от парламентарните сили премиер и министри.

„Нито една от тези възможности няма абсолютно никакво значение, ако хората не излязат да гласуват. Ако има ниска избирателна активност, тези, които си продават гласа, ще определят състава на следващото Народно събрание. Тогава съставът или видът на следващия кабинет няма да има никакво значение“, каза Костадинов.

Припомняме, че досега и ГЕРБ, и „Продължаваме промяната“ изключват „Възраждане“ като потенциален партньор след изборите.

„Ние сами сме казали, че ще водим разговори само с нашите условия. Тези разговори вече ги проведохме както с ГЕРБ, така и с ПП-ДБ, така и с „Има такъв народ“, в рамките на този действащ парламент. Не срещнахме подкрепа за нашите приоритети, но всички искат да си говорят с нас и съответно ние говорим. Не сме готови обаче на компромис с нашите виждания и с българските национални интереси никога“, заяви председателят на „Възраждане“. 

„Единствената партия, която по всякакъв начин трябва да бъде изолирана, е формацията на Делян Пеевски, защото тя представлява най-сериозната заплаха за националната сигурност“, каза той. 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK