Поскъпването на тока ще излезе ще излезе от параметрите на социално поносимата цена, прогнозираха от КНСБ, а според представителите на бизнеса индустрията в България няма да издържи на нарастването. 

„Поскъпването на цените на електроенергията е голям шок за потребителите, за българските домакинства“, коментира Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Според нея цената на тока ще излезе от параметрите на социално поносимата цена.

„При тези ниски доходи на българските домакинства тя няма да може да бъде поета и ще нарасне бедността. Енергийната бедност ще се разгърне в много по-голям мащаб. Това би довело до предприемане на мерки, които да ограничат нарастването на цените на тока и до по-големи контролни функции на енергийния регулатор“, отбеляза Иванова в „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Константин Стаменов, председател на УС на Българска федерация на индустриалните енергийни консуматори, бизнесът няма да издържи на нарастването на цените на тока.

„Следва зимен период, паниката вече е настанала. Аз го наричам електроенергийно торнадо, то е завладяло Европа“, посочи той.  

По думите му трябва да се мисли разумно как ще се управлява енергетиката, за да си спаси икономиката.

„Застрашена е цялата икономика, железниците ни пратиха писмо, че от 1 октомври вдигат цените – това е кръвоносната система за големите товари“, обясни Стаменов.

Той прогнозира и поскъпване на водата.

„Във водата цената на електроенергията, която е заложена от КЕВР, е 76 лева, а в момента е много по-висока“, отбеляза експертът.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаме ускорено нарастване на цените на основни хранителни стоки. Потребителската кошница в края на годината ще нарасне с около 5%. Имаме нарастване на цените на производителите с около 13%. Това означава, че в близките месеци ще имаме нарастване на всички останали стоки, защото то ще е по веригата“, добави и Виолета Иванова.  

Тя съобщи, че около 1 600 000 лица живеят под прага на бедност или изпадат в риск от бедност.

„Увеличението на доходите ще бъде изядено от увеличението на цените, при това на основни хранителни стоки“, прогнозира Иванова.

По думите ѝ КНСБ ще настоява от 1 януари минималната работна заплата да бъде 760 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Според разчетите на КНСБ до 2024 г., когато ще влезем в еврозоната, тя трябва да достигне до 500 евро или 1000 лв.  

„Бизнесът няма да може да си плаща сметките за ток, ако няма някакви адекватни мерки. През август месец имаше производства в металургията, които спряха“, каза още Константин Стаменов.