Община Поморие ще съди Министерството на туризма заради включването на крайбрежната улица в концесията на плажа. Така с градската инфраструктура се разпорежда частна фирма. В момента конкурсът за нов концесионер е спрян заради жалбата на общината. 

През 1999 г. заедно с концесията на Източния плаж частна фирма придобива тротоара и част от улицата. Договорът изтича и министерството на туризма е обявило нов конкурс – за още 20 години и при същите условия.

„Това е изключителна държавна собственост морски плаж, активна плажна площ, в която концесионерът може да осъществява задължителните дейности и да поставя преместваеми обекти”, поясни Радиана Йотова, държавен експерт в Министерство на туризма.

„Вижте колко много заведения има, от които се взема наем. Това е транспортна, пешеходна, търговска улица. Поморийци не заслужаваме да бъдем наказани за допусната грешка от някой чиновник в дадено министерство”, категоричен е обаче кметът на Поморие Иван Алексиев. 

Концесията е определена на базата на документ отпреди 20 години. „На място няма как да бъде проверено, използваме документи като кадастрални карти и специализирани карти“, подчерта Йотова.

„Догодина каня цялото министерство, аз и моите съграждани ще им платим шезлонгите и хавлиите да си ги наредят тук на асфалта и да се пекат на плажа!“, заяви кметът на Поморие.

Над 200 души са се подписали под жалбата. Очаква се решението на Върховния административен съд.