Екстремален индекс за пожароопасност е в сила за цялата страна. В момента у нас има само 1 голям активен пожар - този в Хасковско, обяви главен комисар Николай Николов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението". До края на деня се очаква той да бъде потушен.  

„Не е лека ситуацията в момента, предстоят много тежи дни“, заяви още комисар Николов. Той припомни и ситуацията в съседните страни, като добави, че освен в Гърция и Турция, ситуацията в Сърбия с пожарите също е тежка.

Основна причина за възникването на пожарите е човешката дейност, заяви комисар Николов. Той призова при най-малкия пожар, когато се види дим, да се даде сигнал на 112, защото колкото по-рано се действа, толкова по-малки ще са щетите.

„Дните, които започват са изключително опасни. При моного високи температури и ниска влажност, скоростта на разпространение на пожара в гората може да стигне 30 км/ч“, обясни комисар Николов.

Според него в гората е достатъчен само един час, за да обхване огънят площ от няколко квадратни километра. Неконтролируема става ситуацията в подобни моменти, отбеляза той.

„Няколко хиляди са унищожените декари гори и десетки хиляди земеделски земи, сухи треви и храсти са засегнати до сега от пожарите. Традиционно в Хасковско, в югоизточна България, Благоевград, а днес очакваме и в Северната част на страната“, обясни директорът на Националната служба за пожарна безопасност.

Това по думите му е без пожара в Хасково, който се оценява на 5-6000 дка, към момента унищожени са 5500 дка горски площи, каза комисар Николов.

„Не искам да си представям, че ще стигнем до там да загинат хора от пожари, да се налага да евакуираме граждани, нашите планове с министерството на земеделието и горите са доста стриктни“

По линия на пожарната безопасност според него не бива да се допуска небрежност – хвърляне на фасове, да се спазва забраната за унищожаване на отпадъци с палене на огън. Той препоръча за тези няколко дни да се спре всякаква дейност по полето, освен прибирането на реколтата.