Войната в Украйна безспорно ще се отрази на цяла Европа, категорични са икономистите.

Защо се забави декларацията на Народното събрание, осъждаща инвазията на Русия в Украйна, как това ще се отрази на България и как се подготвяме за евентуална криза – вижте позициите на български депутати:

Андрей Гюров, „Продължаваме промяната“:

Сегашният парламент има групи, които покриват целия спектър на политическото пространство, затова отне известно време да се обединим около една обща декларация, която да дава ясен мандат на правителството за заседанието на Европейския съвет по-късно снощи в Брюксел.

Това, което мога да потвърдя е, че нямаше напрежение в коалицията. Имаше различия в мисленето и във формулировката, но ние успяхме да намерим формулировка и начин на гласуване, така че в крайна сметка декларацията да бъде подкрепена от всички парламентарни сили. Има ли пряка заплаха за страната ни, а в момента пряка заплаха за сигурността на страната ни няма, а ние като член на Европейския съюз и НАТО можем да ползваме тази обща сигурност.

В същото време естествено има опасност за енергийната сигурност на страната. Трябва да направим всичко възможно да подсигурим доставките на газ. Трябва да подсигурим и сигурността и възможността на българските граждани да напуснат Украйна.  Затова външното министерство работи в тази посока – да осигури такава възможност.

Екатерина Захариева, ГЕРБ:

В управляващата коалиция да се опитваха да убедят един от коалиционните си партньори да приеме тази декларация. Това е истината и нека да повторим пак, защото многократно вчера беше казано: „ако не беше опозицията“. Всъщност тази декларация, която прие парламентът, е основата на декларацията, която нашата група – ГЕРБ-СДС, предложи още във вторник.

В крайна сметка все пак беше приета и българският премиер отиде в Брюксел с ясен мандат, благодарение на това, че опозицията беше на ниво. И не само, че така настоя за тази декларация, но всъщност беше и причината за включване на точка изобщо на такава точка в дневния ред вчера, защото ако не беше станало това, българският премиер нямаше да отиде със декларация.

Всички от вас виждат кадрите в цяла Украйна в цяла Украйна. Виждат и може би усеща, че хуманитарната криза е много близо, защото вече хората ще започнат скоро да изпитват недостиг на вода, на хранителни продукти. България трябва да бъде на висота и е важен сигналът не е само към западните ни партньори, а и към българските граждани. Тоест ние способни ли сме в каквато и да е криза да намерим бързо обединение, да работим в интерес на тях.  

Неслучайно няколко пъти призовавахме вчера – нека да погледнем този бюджет, абсолютно неактуален вече. И не само ние го казваме, каза го и финансовият министър, а всъщност няма никакви буфери във в него за евентуални последици. Дори думата евентуални, не е уместна вече, защото със сигурност галопиращите цени нагоре на петрол и на газ ще се отразят и върху Брутния вътрешен продукт не само на България и на целия свят. Трябва да има буфери в бюджета за такива непредвидени ситуации –подпомагане на българската икономика, също така и за евентуални хуманитарни помощи за Украйна.

Хамид Хамид, ДПС:

Страната ни трябва да е готова да посрещне тези предизвикателства, които стоят пред цяла Европа. България не прави изключение. Основното притеснение е за доставките на енергийните източници.

За съжаление България е силно зависима от енергийните източници на Русия и последните управления не бяха никак ефективни в това да реализират проектите, които трябваше да направят българските икономика независима от доставките на руски енергийни източници. Повече от 10 години се забави тази връзка с Гърция. Този прословут интерконектор и нека да си говорим в прав текст всеки да си поеме отговорността за това.

Мисля, че не трябва да се изчака актуализация на бюджета чак през лятото. За съжаление чухме още на първо четене изявления и на финансовия министър, че при евентуално агресия евентуална война параметрите на бюджета няма как да са същите. Напълно съм съгласен с него, даже мисля, че не трябва да се губи време и всички параметри в бюджета трябва да се актуализират съобразно новите условия, да се осигурят достатъчно буфери, за да се извадят нови приоритети. Не мисля, че трябва да губим време до лятото.

Разбира се, България е готова да посрещне бежанци от Украйна. Чухме го представители на официалните власти, но както е модерно да се казва вчера вече светът не е същият. Изправени сме пред нови предизвикателства, но трябва да се справим. Трябва да покажем, че сме държава, трябва да покажем единство на институциите за справяне с тези проблеми.

Антоанета Цонева, „Демократична България“:

Външното министерство и министерството на отбраната движат плана по евакуация на всички желаещи, които искат да напуснат територията на Украйна – български граждани и украински граждани. Има изграден ситуационен център в Министерството на външните работи, както и в нашето посолство в Украйна и в консулството тук, където всеки би могъл да се обърне и да поиска да бъде евакуиран. Така че нашите институции са готови да поемат и да окажат тази помощ, по контролно-пропускателните пунктове в граничните страни има екипи.

Това, което докладва ООН за последното денонощие е, че Украйна  напускат 100 000 души най-малко. Очаква се да има миграционна вълна. Българските институции трябва да бъдат подготвени. Това, което вчера, включително и в изслушването, което имахме при закрити врати чухме, е, че тази подготовка тече.

Нека да видим спрямо България какъв ще бъде натиска, защото бежанският поток в момента се разпределя и към и към други страни. Както вчера чухте, българският президент покани тези хора, така че ние трябва да бъдем солидарни с тях и трябва да можем да посрещнем техните нужди. Освен това трябва да гледаме и на тази ситуация от гледна точка на професионалисти, които могат да се включат в българския пазара на труда. Ако бъдат интегрирани, биха могли да спомогнат за проблеми в определени сектори. Трябва да получат ясен знак от българските институции, че ние виждаме, ние сме загрижени, ние подаваме ръка и сме напълно солидарни и готови да ги подкрепим.

Искра Михайлова, „Възраждане“:

Позицията би следвало да се решава от всички, какво означава единни. България трябва да постави позицията, която е най добра за нея. За България в момента тези санкции не са добри, както не са добри за Европа. Виждате, че те слагат беззъби санкции, защото по отношение на доставките на газ не се говори в момента изобщо, тъй като Европа е зависима от тези доставки на газ. Вие видяхте какво се случва с цените вчера до обяд.

Организациите, в които членуваме са временни явления. България и българският национален интерес са нещата, за които ние трябва да се грижим. Между другото вчера ние настояхме за два текста в декларацията, която се прие, и поне тях успяхме да добавим там, благодарение на многочасови разговори на ръководството на нашата парламентарна група. Това са текстовете по отношение на сигурността на нашите сънародници в Украйна и в съседните републики.

Ние смятаме, че в момента има две основни неща, които трябва да правим – едното е да се погрижим нашите сънародници да бъдат в безопасност и по всякакъв начин да съдействаме за това, и другото е да запазим държавата си от евентуални последствия, които биха могли да се случат вследствие на конфликта, който има в момента.