Основният проблем на психиатричната помощ у нас е липсата на реформа в грижите за тези болни и координация между различните институции, категорични са специалистите. Няма адекватен регистър, няма нормални условия в болниците, както и грижа след лечението.

Препоръката към нашата държава е да има по-интегрирана система за управление на социалните и здравните услуги, каза в предаването „Тази сутрин” проф. д-р Дроздстой Стоянов, преподавател по психиатрия и медицинска психология.

И според  доц. Христо Хинков, директор на Национален център по обществено здраве и анализи липсва координация между двете основни ведомства – социалната и здравното министерства. „Различни екипи, различни фондации се грижат за едно и също. Няма реформа в цялостната организация на психиатричното обслужване. Няма единна информационна система”, уточни доц. Хинков.

По думите на д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Св. Иван Рилски” в Нови Искър условията психиатричните болници се използват и за заведения за социални услуги – болни остават и след курса на лечение защото няма къде да отидат.

Пациентите имат много други нужди освен храна, вода и медикаменти. Условията, в които се грижим за тях, не са такива, каквито трябва да бъдат в XXI век. Липсва психо-социална рехабилитация, която е много важна за нашите пациенти”, каза още д-р Гълъбова.

Вижте целия разговор във видеото!