До преди дни пред новопостроена сграда на улица „Борба“ в Пловдив имало многогодишни дървета. Те са отрязани от строителната фирма, която изгражда жилищната сграда, тъй като те се оказват пречка пред новопостроените гаражи. Гледката на улицата разгневи живеещите наоколо.

Проверката на bTV показа, че всъщност няма нарушение. Строителната фирма е отрязала дърветата съвсем законно, разполага с разрешение за това от общината.

„Това е въз основа на решение от общината, тъй като пречат на колите да влизат в гаражите в тази сграда. Също разстоянието на тротоара е много малко, остава отстояние съвсем малко, не могат да минават хората и това създаде необходимост да бъдат отрязани и пуснахме искане към общината и ни издадоха разрешение за премахването“, заяви съдружникът в строителната фирма Деан Найденов.

От кметството на район „Централен“ заявиха, че еколози са оценили стойността на многогодишните дървета. Фирмата е платила такса от 13 000 лева за премахването им.

“Обикновено този вид дървета, като са възрастни в един момент стават опасни. Затова малко по-надолу от този обект, заедно с камарата на ландшафтните архитекти разработихме проект за нови дървета, да бъдат засадени нови, всички стари да бъдат премахнати ,защото с годините започва загниване вътре“, каза кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

С платената такса за отрязаните дървета ще бъдат закупен разсадъчен  материал за засаждане на нови  фиданки.