Точно в 12 ч. на 2 юни по традиция в цялата страна ще чуем сирените, за да почетем героите, дали живота си за свободата на България.

По време на сигнала от сирените всички хора и превозни средства – с изключение на влаковете – следва да спрат и да запазят минута мълчание.

Сирените се задействат от Националния оперативен център на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, от компютър и с помощта на ключове.

През 1993 г. с решение на Министерския съвет 2 юни е обявен за ден на Ботев и загиналите за свободата на България, чиято памет се почита с вой на сирени. И така вече близо 30 години, без прекъсване.

Тестване на сирените се прави 2 пъти годишно – в първия работен ден на месеците април и октомври. Тази година априлската беше отменена, за да не се създава излишна паника в контекста на войната в Украйна.

Освен активация на сирените всеки ден на дежурните телефони в Националния оперативен център пристигат около 100 сигнала за произшествия. Там денонощно следят ситуацията в Украйна, както и нуждата от хуманитарна помощ. Следи се за горски пожари, земетресения или опасност от радиация в страната.

В центъра пристигат и сигнали, касаещи националната сигурност на страната. Ако има такива, чрез телефони се информира изпълнителната власт.