„Това е тандем. Борисов и Пеевски, действайки заедно, по някакъв начин доминират специално в по-ниските кадрови назначения. Що се отнася до Даниел Митов – мисля, че той е предложение на Борисов, имайки предвид биографията му. Той е бил дори кандидат за премиер на ГЕРБ“.

По този начин политологът и изборен експерт проф. Светослав Малинов отговори в „Тази сутрин“ на въпроса „Кой е шефът на Димитър Главчев“.

„Просто трябва да се приключи с идеята, че това е служебен кабинет, който е оглавяван от независим от ГЕРБ човек. Това е кабинет, доминиран от ГЕРБ и ДПС, и Главчев очевидно приключи дори някаква кратка кариера на независим премиер. Този служебен кабинет може да остане доста по-дълго, отколкото в момента изглежда", коментира проф. Малинов.

„Изведнъж се оказа, че гуверньорът на БНБ не може да бъде премиер, защото Световната банка каза така. Ами да бяха питали преди това! Не питаха и записаха глупост в Конституцията – някой, който не може“, посочи проф. Михаил Константинов.

"Списъкът с лицата, които могат да стават служебен премиер, беше грешка, не трябваше да се прави по този начин", смята проф. Светослав Малинов

"Аз също се учудвам как за 7 дни се сменят двама служебни министри. Но то стана възможно, защото в момента не се знае кой отговаря. Преди това беше президентът - добър, лош, отговорността беше негова. Не може двойна, размита отговорност. Тя винаги трябва да е лична - и политическа, и морална. Трябваше ясно да се каже кой носи отговорност - служебният ли премиер, президентът ли, действащото ли Народно събрание. Това не беше казано и сега те могат да си прехвърлят отговорността", заяви проф. Михаил Константинов.

Според него промените в Конституцията ще паднат пред Конституционния съд.

"Това правителство не може да води политики - с оглед на неговите вече ограничения", посочи проф. Малинов.

Според него има заявка на ГЕРБ, че външното министерство ще бъде в техните ръце.

Какво още коментираха експертите - чуйте във видеото.