Станаха ясни най-големите данъкоплатци за 2022 година във Великобритания. Класацията е публична и показва до голяма степен огромното социално разделение в британското общество.

В страната минималният необлагаем доход за година е 12 500 паунда или еквивалента на 27 500 лева. На този фон сумите, платени от големите данъкоплатци, наистина впечатляват.

Основателят на търговската компания XTX Markets - Александър Герко, който е роден и учил в Русия, е на първо място в годишния данъчен рейтинг, публикуван от вестник The Times. Герко е платил 487,4 милиона паунда или над милиард и сто милиона лева данъци през годината.

Герко е доктор по математика, възпитаник на Московския държавен университет "Ломоносов" и Руското училище по икономика, и е получил британски паспорт през 2016 година.

Втори в класацията на данъкоплатците в Обединеното кралство са Дениз, Джон и Питър Коутс, съсобственици на известна компанията за залагания, която оперира и в България, които са превели 460 милиона британски лири или над 900 милиона лева данъци в британския бюджет.

Почетното трето място е за Стивън Рубин, собственик на група, специализирана в производството на спортни стоки. Дейвид и Виктория Бекъм заемат 49-о място в класацията на най-големите данъкоплатци във Великобритания.

На 52-ро място в данъчната класация е певецът Стинг, който трябваше да преведе 25 милиона британски лири или еквивалента на 55 милиона лева в британската хазна, а на 81-во място е писателката Джоан Роулинг, която е платила 15 милиона лири или близо 33 милиона лева данъци за годината.