Почти до края на юни ще има допълнителни количества валежи, които ще помогнат за надхвърлянето на климатичните норми, каза в „Тази сутрин“ синоптикът Анастасия Стойчева.

„През по-голямата част от дните, които предстоят, ще останем в циркулация, която ще поддържа тези краткотрайни и интензивни валежи, в следобедните часове с гръмотевични бури“, обясни тя.

Снимка: btvnovinite.bg

В Североизточна България и западната част на Родопите количествата на валежите са най-значителни.

„Причината за дъждовете е ниското атмосферно налягане, което поддържа неустойчивата въздушна маса и води до локални интензивни валежи“, поясни синоптикът.

Снимка: btvnovinite.bg

Температурите бавно и постепенно ще се повишават до края на месеца. В края на тази седмица ще има кратък период, в който ще има временно стабилизиране на въздушната маса.

Снимка: btvnovinite.bg

В петък и събота ще бъде малко по-ветровито и вятърът от северозапад няма да позволява развитието на купесто-дъждовна облачност. От запад валежите постепенно ще спират, а в събота те ще бъдат главно в Североизточна България и в планинските райони.

Снимка: btvnovinite.bg

И през юли ще има кратки периоди, в които ще има краткотрайни валежи. По-значителните обаче приключват към 25-27 юни, така че в последните дни на месеца ще има временно стабилизиране на времето.

„Втората половина на лятото ще се засуши. Нормално е първата му половина да е с такива краткотрайни валежи“, каза Анастасия Стойчева.