Ремонтът на части от Северната дъга на Околовръстния път в София продължава почти месец след крайния срок. С това продължават и задръстванията. 

От Агенция пътна инфраструктура (АПИ) обясняват, че причината за закъснението  е лошото състояние на мостовите съоръжения. Въпреки че работата продължава, от агенцията се надяват движението да бъде пуснато до утре. Продължават и ремонтните дейности в отсечката Мездра - Ботевград.

На 15 октомври пред bTV от АПИ заявиха, че реконструкцията на двете отсечки край Нови Искър ще приключи за две седмици. Трафикът през района е значителен и заради ремонта на пътя Ботевград-Мездра.

Повечето автомобили развалят пътя през квартал "Требич", който е единственото алтернативно трасе. Зрители на bTV сигнализират, че на мястото често не виждат работници, а вече сроковете и на двата ремонта са просрочени.

Снимка: btvnovinite.bg

"Участъкът между Северната тангента и отбивката за "Требич" е с изцяло подновена пътна конструкция, усилени съоръжения. Остават довършителни работи – да се монтират предпазни системи и да бъде положена хоризонтална маркировка", обясни инж. Даниел Иваничков от дирекция "Поддържане на пътна инфраструктура" в АПИ. 

Той съобщи, че се работи и по още два участъка от Околовръстния път – между входа за Нови Искър и втория изход, който съвпада с улица "Хаджи Димитър". Там ремонтните дейности ще приключат до 10 декември.  

Снимка: btvnovinite.bg

Третият участък, който в момента се реновира, е между "Ботевградско шосе" и Челопечене. Там в момента се работи едното платно, като планът е до края на декември и двете платна да бъдат отремонтирани.

"Състоянието на Околовръстния път беше много лошо, особено на Северната дъга. Може би от построяването й през 70-те години единствено беше кърпена. Този ремонт беше изключително наложителен", коментира инж. Даниел Иваничков. 

Снимка: btvnovinite.bg

"При започване на ремонта установихме, че се налага да се предприемат допълнителни мерки за усилване на връхните конструкции", посочи той.

Наличието на много отводнителни канали сериозно е увредило долното строене, образувала се е ерозия по бетоновите повърхности, обясни още инж. Иваничков. 

За ремонта на трасето между Ботевград и Мездра той обясни, че до края на втората седмица на декември движението ще бъде възстановено.