След 3-годишна пауза заради пандемията от коронавируса най-големият фестивал на маскарадни игри на Балканите „Сурва“ се завърна в Перник.

„Рекорден брой бяха участниците във фестивала „Сурва“ – 10 хиляди в рамките на три дни. Над 300 хиляди гости посетиха нашия град. Рекорден брой деца взеха участие във фестивала – над 2500. Магията беше невероятна“, каза в „Тази сутрин“ кметът на Перник Станислав Владимиров.

„Има много интересни маски, направени с много любов и импровизация. Много пъстрота имаше на площада. Всички се усмихваха. Децата с голям интерес ги гледаха“, коментира той.

Кметът добави, че е имало много чуждестранни групи, които са внесли и допълнителен колорит.

„От Северна Македония дойдоха, от целия Балкански полуостров, дори и от Италия. Интересни са чуждестранните групи, имат различни танци“, посочи Станислав Владимиров и уточни, че ще бъде проверен сигнала, че на фестивала са присъствали нацистки групи.

Местните избори през есента

„Докогато срещам подкрепата на хората, ще се кандидатирам отново. Аз съм казал, че когато подкрепата се загуби, няма да се натрапвам и ще се оттегля. В момента усещам огромна подкрепа“, добави той.

„Прекъснал съм комуникацията с ръководството на БСП. Не мисля, че може да бъде възобновена. Най-лесното нещо е да направиш формата, под която да се явиш. Подкрепата на хората ми дава сила за нестандартни решения“, подчерта Станислав Владимиров.

Той припомни, че е бил народен представител, но се чувства по-добре като кмет.

„Преди изборите всички политически сили се бяха обединили, че трябва да бъдат приети законите по Плана за възстановяване. Общините са затруднени заради липсата на дългосрочен бюджет“, заключи кметът на Перник.