Кмет задържа група нелегални мигранти, нахрани ги, осигури им медицинска помощ и ги предаде на Гранична полиция. Случката се разиграва в бургаското село Трояново. След последната реформа в МВР, там полицейското управление беше закрито.

Кметът на с. Трояново Димитър Николов залавя трима мигранти, а на път за селото – още трима. Това се случва, след като в сряда жители подават сигнал.

Нелегални мигранти в с. Тряоново
Снимка: Лора Стаматис

‘‘Докарах ги в селото, бяха доста изнемощели, нахранихме ги, дадохме им вода. На eдиния оказахме първа помощ, тъй като беше ухапан от куче. Бяха го вързали с някакви телове, беше загнила раната, антибиотици, ихтиоли. Няма как да оставят такъв човек на пътя, просто няма как, картината беше ужасна", разказа Димитър Николов, кмет на с. Трояново. След това се обажда на 112.

Заловените мигранти са две групи – трима сирийци и трима афганистанци. Мъжете от дни скитали из Странджа, изоставени от каналджията. 

"Те плачеха... Когато му превързвах раната на единия, той плачеше... И те искат блага дума, не са толкова лоши'', казва Донка Станкова, жител на с. Трояново. 

Местните хора разказват, че случаите на нелегални мигранти около село Трояново зачестяват. Вероятно една от причините е, че селото е в близост до АМ ‘‘Тракия‘‘.‘‘Често попадам на такива групи мигранти, като ни видят с трактора и се скриват в гората‘‘, казва Васил, жител на селото.

Само вчера районната прокуратура в Бургас е повдигнала обвинения за незаконно подпомагане на мигранти на 8 каналджии.

"Не бих могла да кажа, че е намалял притокът на трафикирани лица, въпреки взетите мерки от страна на МВР и на институциите", заяви Мария Маркова, ръководител на Районна прокуратура - Бургас. 

По думите на кмета в селото се усеща липса на полицейско присъствие. След закриване на управлението в Камено, в селото полицай идва веднъж в седмицата за 2 часа. Заради зачестилите случаи на бежанци, местните настояват за постоянен граничен патрул.