Сметище по пътя за архитектурно-историческия резерват Ковачевица. В момента, в който боклукът се почиства, сметището отново се появява, а кметът обяви награда от 100 лева за всеки, който му предостави доказателства за нарушителите.

„Внимание, дами и господа, ето тази красота в България и изведнъж, гледай какво става, е това ли са българите, е така в природата да си изхвърляме боклука?“, казва зрител на bTV във видеоклип.

Възмутени са и стотиците туристи, които посещават района.

„Показах им на децата сметището и им казах, че това не бива да се случва никога и никъде, няма значение къде сме и какво правим. Децата сами се възмутиха от това нещо, което видяха надолу по пътя. Това е възмутително, такава красива природа, такова невероятно място и такъв ужас“, казва Стефка Иванова.

Отпадъците са предимно от битов характер и стигат до самия път. Сметището е на метри от село Горно Дряново.

„Ние го почистваме, после недобросъвестни граждани изхвърлят боклуци във време, в което нямаме дежурни екополицаи, тоест късно вечерта. Една от причините е, че в годините назад не е инвестирано в тази посока, не всяко домакинство има собствен контейнер. Не стигат контейнерите и в тази посока по някой път гражданите, като не си им подсигурил контейнер, той няма къде да изхвърли боклука и така“, обяснява кметът на община Гърмен Феим Иса.

Кметският наместник на Ковачевица ежедневно обикаля района, а където види боклук, организира събирането му.

„Всичко се касае до културата на хората, това е цялата истина, значи няма ли култура у хората, нищо не можем да направим, общината нищо не може да направи“, казва Кирил Жуглев.

Дори е обявил награда за всеки, който му даде доказателства за замърсител.

От община Гърмен са дали заявка за два нови автомобила за сметосъбиране и сметоизвозване. Имат и обществена поръчка за закупуването на над 3200 еднофамилни контейнери за боклук, с които да снабдят всеки дом. Дотогава обаче апелират и към местните, и към туристите да не изхвърлят боклуците си на подобни места.