„Когато бях във Великото народно събрание и трябваше да се гласува Конституцията, имаше и такъв момент, че трябваше да се гласува кой да бъде химна на химн и националния празник на България и имаше четири предложения - между тях беше 3 март, Съединението, Независимостта и 24 май. 24 май беше предложение на Комисията по култура в парламента, в която аз участвах. Бяха гласувани четирите предложения и за мен беше приятно да видя, че културните дейци почти от всички парламентарни групи гласуваха за 24 май. Обаче спечели 3 март. Така че още тогава са повдигна този въпрос“, разказа музикантът Кирил Маричков в празничното студио за 24 май на „Тази сутрин“.

„Аз лично гласувах, разбира се, за 24 Май. И сега смятам, че това е най-българският празник и ние щяхме да бъдем в това отношение уникална държава, защото почти не знам да има друга такава. Почти на всички държави националният празник е свързан с някакви битки и кръвопролития. У нас щеше да бъде свързан с култура“, каза Маричков.

„Това е един много обединяващ празник. Един празник, който има смисъл, един празник,  за който всички биха гласували, който носи дух, надежда, който напомня за езика за словата един празник, в който трябва да си напомняме, че изговаряйки думите, искаме да ги чуват отсреща“, допълни театралният режисьор Ириней Константинов.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!