Участничката от „Фермата: Нов свят” Кристияна Брънзалова разказа в „Тази сутрин” подробности за каузата си за опазване и изследване на сгради с изключителна архитектурна стойност.

Проектът включва не само регистрирани паметници на културата, а и сгради, които все още не са част от регистъра.

„В момента системата за вписване на нови паметници на културата е малко тромава и ми се ще да покажа всички потенциални такива на едно място, пък кой знае, може някой ден регистъра ми да се използва за основа на официалния списък”, посочи Кристияна.

По думите ѝ първата цел, която е имала фондацията – да поправи покрива на училището в село Хвойна, вече е изпълнена. Тя добави, че сега събира средства за по-мащабна инициатива – създаването на виртуален регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност.

„Този регистър искам да се превърне и в апликация за телефона, така че хората да имат цялата информация за недвижимото ни културно наследство в джоба си”, допълни участничката от риалити формата.

Днес от 20 ч. на бул. „Никола Вапцаров” 53А ще се проведе благотворителното събитие „Архитектура на българската памет”, което има за цел да популяризира идеята за създаване на „Регистър на сградите с изключителна архитектурна стойност”.