Къща-паметник на културата в Созопол се оказа със зазидани прозорци.

Една от емблематичните сгради до портите на античната крепостна стена е продадена от частен съдебен изпълнител и сега новият собственик търси решение на абсурдната ситуация от институциите.

“Ами това го заварихме при покупката на този имот и считаме, че това е незаконно строителство, защото става въпрос за увреждане на паметник на културата, което нарушава закона за културното наследство. Не е нормално 2/3 от прозорец и да виждаме греди, керемиди, гипсокартони и се закрива гледката от прозорците. Още повече тази година в началото на сезона беше пробита и източната стена на сградата за изграждане на тента към съществуваща тераса. Миналата година има предписание от Министерството на културата са събарянето на стълбата”, каза собственикът на имота Румен Караманов. 

Той подчерта, че е изпратил жалба до общината преди месец, но все още няма отговор. 

Собственик на заведението е бившият областен управител Константин Гребенаров. Пред bTV той каза, че когато е бил областен управител, не е направил това заведение, а то е от доста преди това. 

Гребенаров обясни, че е направил заведението с временно разрешение и няма да има проблем да го премахне след приключване на туристическия сезон. 

Очаква се по-късно днес и отговор от община Созопол.