Няма как да има повишаване на водата за тази година, но в общия случай се очаква поскъпване на услугата за 2022 г.

Това каза в „Тази сутрин“ Ивайло Касчиев, директор на дирекция "ВиК услуги" в КЕВР.

"Всеки ВиК оператор функционира в различна среда поради начина на изграждане на системите, къде са водоизточниците, колко е трудно, водата да се добива и транспортира. Самата първоначална база на операторите е различна. Има оператори, които са в много тежко състояние, където водата се добива и транспортира помпажно и се изисква голям разход на електроенергия и водните количества са много големи. Такива са Добрич, Сливен, Шумен. Загубите са около 80% и в реално изражения са високи. За 2020-а разходът за електроенергия е бил над 40% от общия разход на тези дружества“, обясни Касчиев.

Според председателя на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски има начин да се реши тежкото положение, в което са изпаднали операторите.

"Смятам, че има възможност да бъде облекчена ситуацията, тъй като има стратегия за развитие на ВиК сектора, която е прието от НС и е предвидено да има водни помощи. Набелязани са в ВиК дружества, за да се направи анализ и да се пристъпи към даване на помощи, за да може социално слабите хора да са компенсирани от скока на услугите“, обясни Престойски.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!