В събота трябваше да бъде последният ден от летните олимпийски игри в Токио. Пандемията от коронавирус обаче осуети тези планове и най-чаканият форум бе отложен с година - за лятото на 2021-а. Това не спира подготовката на родните спортисти. 

200 метра са голямата любов в живота на Карин Околие. Като дете не харесва леката атлетика, но днес не може да си представи дори и ден без да бяга. Затова пандемията е изпитание.

"Това е нещо, с което всички се сблъскваме. Ние, спортистите, не правим изключение и трябва да се адаптираме по най-добрия начин. Бягането много ми липсваше, аз използвах стълбите в жилищната си кооперация, правих домашни тренировки, йога, всичко друго, което не свързва някаква дейност с излизане навън.", сподели лекоатлетката пред bTV.

Преди 5 години Карин среща треньора Константин Миланов, под чието ръководство Ивет Лалова постига 4-то и 5-то място на олимпийски игри.

"Той ми е като баща, той може би е един от най-близките хора в живота ми. И освен, че ме учи на адски много неща във фитнеса, той ми е изградил характера като личност. Мисля, че много от нещата, които правя в момента се дължат именно на комуникацията с него."

"Имало е много моменти, в които адски много съм се отчайвала и съм потъвала. За един спортист е много трудно да излезе от това колело, свързано с болка и с препятствия като тренировъчния процес, който след това се прехвърля и в състезанията. Тогава чисто психологически е много трудно да преминеш през това препятствие и той е бил човекът, който ме е избутвал от тази бездна, винаги ми е помагал да продължа. Ако той не беше тук, най-вероятно съм щяла да спра много отдавна", категорична е Карин. 

За да наваксат изгубеното време за тренировки поради коронавируса, Карин тренира с още по-голяма интензивност, но това крие и рискове от контузии.

"Тя вече е един изграден боец, справя се с болката, непрекъснато тренира с такава болка, така че искрено се надявам да осъществи тази своя мечта. Много ми се иска колкото може повече спортисти, в случая и лекоатлети да участват. Много ми се иска да има олимпийски игри. Малко съм песимист за това в момента как се разраства този вирус. Стискам палци заради тези спортисти, които полагат неимоверни усилия в какви ли не условия, сигурно сте видели по дворове тренират, къде ли не, за да не загубят тези качества, които са направили. Стискам палци да има олимпийски игри и на тях да има колкото се може повече българи.", коментира Константин Миланов.

И въпреки отлагането на олимпийските игри с година и контузиите, които съпътстват Карин, тя с все по-голяма увереност бяга към Токио.

"Това е една много голяма мечта за мен и вярвам, че за абсолютно всеки спортист олимпийската сцена е най-голямата сцена. Най-хубавото нещо, което може да ти се случи. За мен това винаги е било много голяма амбиция", добавя Околие.