Депутатът от ИТН Любомир Каримански разказа за обществени поръчки, които са свързани с електронното управление, изготвени за точно определена фирма.

„Поръчките са изготвени към „Информационно обслужване“ АД от сегашното уж ефективно управление, заедно с министъра на електронното управление. Не мога да кажа нищо повече, докато не разполагам с данни“, добави той.

“Не виждам засега някой да е искал оставката ми“ - така Каримански отговори на въпроса дали остава начало на бюджетната комисия в Народното събрание.

Той заяви, че министрите на ИТН в кабинета ще подадат оставка, след като лидерът на партията Слави Трифонов вчера обяви, че ги изтегля от Министерски съвет.

"Ще подкрепим бюджета в социалната му политика, за да няма разочаровани хора на този етап. Бюджетът минава по параграфи, всеки един от тях се гласува отделно и при гласуването на отделните параграфи това ще подкрепим", добави Каримански.

„Направено е внушение, неточност и лъжа отчасти, тъй като парите, които са необходими за покриване на стари задължения от 2020 г., 2021 г. и 2022 г. Сметнете за три години, имаме необходимост да покрием вече изработени договори за 2020 г. и 2021 г. от около 1 млрд. лв.“, това заяви по повод поисканите от регионалния министър Гроздан Караджов допълнителни 3,6 млрд. лв. за МРРБ.

Той добави, че вчера е била изречена още една неточност. 

"Тъй като министър-председателят каза, че предлага на Рашков да отиде в КПКОНПИ, но не каза първата част, която е изключително важна. Той каза, че се съмнява, че Рашков ще може да се справи с реформата в МВР и да уволни 7000 служители, тъй като той е част от и затова му трябва друг вътрешен министър, който да извърши това действие. Това му бяха точните думи, тъй като присъствах на коалиционния съвет. Нека да се каже цялата истина. Никога не сме казали „не“ или „да“ на това нещо (б.р. дали да подкрепят кандидатурата на Рашков, който е номиниран за шеф на антикорупционната комисия)", заяви депутатът от ИТН.

Каримански добави, че за ИТН по-нормално е да мине законопроекта за КПКОНПИ, той да установи структурата и г-жа Ива Митева каза, че това е преписаният стар законопроект на ГЕРБ, който не внася кой знае какво ново.

"Не бихме подкрепили нови предложения за министри, които са излъчени от „Продължаваме промяната“, добави той.