Ще се поставят знаци за забрана в малките населени места, за да не преминава тежкотоварен трафик. Това каза регионалният министър Гроздан Караджов.

В Монтанско това ще се случи до 2 седмици, обяви той.

Това се налага заради зачестилите инциденти. Вчера тежкотоварен автомобил се вряза в къща в Монтанско. Шофьорът е загубил контрол над превозното средство и катастрофирал в къщата. Участъкът е част от републиканската пътна мрежа.

„Това е още един от примерите как когато има неплатена част от републиканската пътна мрежа, тя става предпочитана за тежкотоварния трафик. Това се случва, защото не се заплаща тол и се налага специално за тези случаи буквално път по път да се въвежда така наречената постоянна организация на движението, тоест да се поставят знаци, с които да се ограничава изобщо минаването през тези участъци на тежкотоварен трафик“, обясни регионалният министър.

Караджов коментира и АМ „Струма“, която според него може да е крайъгълният камък на управлението. Според него рискове крие и недовършването на "Хемус".

Той заяви, че ще има среща между екоминистерството и регионалното за съдбата на магистралата.

Причината е, че в момента има опасност довършването на магистралата да бъде отложено за след 2030 г., ако държавата не довърши строителството през Кресненското дефиле до октомври, когато пък изтича срокът на Оценката за въздействие на околната среда.

Караджов обясни и че ще се работи по отстраняване на неравностите по всички автомагистрали и пътища от първи клас, където ги има.

„Естествено това означава много ремонтни и временна организация на движението. Знам, че е много изнервящо и знам, че много ни се иска да стигне набързо било по работа, било до морето, но ще трябва да се съобразяваме. Това е във интерес на нашата безопасност и тази на децата“, коментира регионалният министър.

Според него това е важно, за да няма аквапланинг.

„С абсолютно добра равнинност на настилката ще се премахнат всички аквапланинг точки“, каза той.

Караджов добави и че ще се подменят стари знаци, защото има такива на половин век.

Повече за тол таксите може да видите на businessnovinite.bg