"Мерките за компенсация на бизнеса заради високите цени на електроенергията ще внесат някакво облекчение, но основният проблем е, че са закъснели с месец и половина".

Това коментира икономическият експерт Гроздан Караджов в "Тази сутрин".

Той добави, че синдикати и бизнес от лятото говорят за актуализация в бюджета, която да предвиди евентуална енергийна криза.  

Държавата ще подпомогне повече от 600 000 небитови абонати с компенсации заради високите цени на електроенергията.

„Преди месец и половина цената на електроенергията беше два пъти и половина повече, отколкото в началото на годината за бизнеса. Защо трябваше да се чака месец и половина. Вече говорим за цена от четири пъти и половина - стойности и на газа, и на тока“, заяви още Караджов.

По думите му може да последват съкращения на работници, а битовите потребители да бъдат потърпевши с цените на продуктите.

„Ще се наложи големите предприятия да стеснят производствата си или дори да ги спрат за известно време, или някои ще фалират, което ще наложи освобождаване на хиляди работници. Към днешна дата има няколко компании, които са нотифицирали няколкостотин работници за съкращение“, обясни експертът.

Той добави, че малките и средни фирми ще си прекалкулират повишените разходи в цените на стоки и услуги, което "ще удари всеки един българин“.

„Битовите потребители вече са засегнати – доклад на статистическия институт показа, че хранителните продукти са нараснали с 2% само за месец. Ако калкулираме и предните месеци, ще видим, че за три месеца напред ще натрупаме толкова инфлация, колкото досега. Тя не е малка, близо 6%“, каза още Караджов.