Хиляди хора се обединиха, за да успеят в една обща цел - закупуване на детска неонатална линейка с пари от събрани пластмасови капачки, която ще отиде в Пловдив.

Това се случи благодарение на кампанията "Капачки за бъдеще". Над 600 тона капачки са рециклирани, за да може да се придобие специализираният автомобил. 

Снимка: bTV

"Неонатологията в Пловдив осигурява грижи за най-тежките случаи на цели пет области и всъщност това е регионът, който е на второ място по раждаемост в България, а това прави една такава линейка още по-важна", каза Лазар Радков, който е създател на кампанията "Капачки за бъдеще".

Освен с кувиоз, линейката е оборудвана със специална количка и платформа, които позволяват той да бъде разтоварен само от един човек, кислородни бутилки и респиратор.

Снимка: bTV

Към момента има две подобни линейки на територията на София, дарени от други две кампании през 2017 г. "Капачки за бъдеще" ще продължи да събира средства, за да осигури неонатални линейки и за други областни градове.

"Нашата цел е да осигурим линейки за университетските болници с неонатология в Плевен, Стара Загора и Варна. Влезли сме в контакт с лекари и специалисти от тях и този уикенд ще събираме капачки и алуминиеви кенчета за втора такава линейка в над 25 града", добави Лазар Радков.

През почивните дни предстои събиране на капачки и на алуминиеви кенчета в 25 града.