При грабеж от инкасо автомобил край Перник вчера бяха откраднати половин милион лева. Все още се уточнява каква точно е открадната сума.

Грабежът е бил професионално осъществен. Бус и джип са били паркирани на паркинга на бензиностанция и заведение за бързо хранене. Бандитите са чакали в засада два часа, за да дойде автомобила.

Бусът и джипът на бандитите са били издадени за други автомобили. Те не са фалшиви или крадени, а са били на бракувани коли. Бусът е приличал на такъв, който превозва работници.  

Целият екшън е запечатан от охранителни камери. Криминалистите и прокурорите от Окръжната прокуратура в Перник ще изземат записите от камерите и вероятно те ще подскажат кои са извършителите.

Нападателите ударили единия от охранителите в лицето и са взели са парите и веднага са потеглили в обратна посока по автомагистрала "Струма". 

Разследващите работят по горещи следи и проверяват дали този обир има общо с обира, който се случи преди четири месеца с друг инкасо автомобил. Тогава нападателите използват лютив спрей срещу охранителите.

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера нападателите са били въоръжени с пушки и пистолети според разказите на очевидци.

От фирмата СОТ ЕООД изпратиха позиция във връзка с въоръжения грабеж над инкасо автомобила им. Оттам заявиха, че загубата от отнети инкасирани суми, е компенсирана изцяло, без никакво забавяне:   

През 28-годишния период от създаването на фирмата, до сега, това е първият случай, при който инкасов автомобил на СОТ 161 е бил обект на въоръжен грабеж.

Повечето от специализираните автомобили, използвани от СОТ 161, включително и нападнатия, са бронирани в Германия и са сертифицирани по стандартите, изисквани за тази дейност. В случая нападателите са били с дългоцевно оръжие, срещу което не винаги може да се осигури достатъчно ефективна защита.

Следва да се посочи и това, че обслужваният обект е извън населено място, където степента на риска е по-висока, тъй като нашите въоръжени автопатрули не могат да подсигурят инкасовите екипи в рамките на времето, което можем да осигурим в градска среда.

Загубата от отнети инкасирани суми, е компенсирана изцяло, без никакво забавяне. Към настоящия момент всички клиенти, които имат договори за охрана на ценни пратки и товари със СОТ ЕООД /СОТ161/  и са били инкасирани преди събитието са  обслужени и банковите им сметки са заверени в срок.

Нашият колега, пострадал при инцидента, е прегледан и изследван в болнично заведение, резултатите от което показват, че състоянието му в момента е задоволително.

Оказваме пълно съдействие на разследването  и разчитаме, че институциите ще положат всички усилия за откриването на извършителите.