Стар телефон с камера, мобилно приложение за домашни любимци и бързата реакция на десетки потребители в социалните мрежи спомогнаха за бързото разкриване на кражба в апартамент в столичния квартал „Толстой”.

Изключително неприятната случка се разиграла в апартамента на Петър Демиров. Той разказа в студиото на „Тази сутрин”, че инсталирал на вече непотребно устройство програма, която записва видео при засечено движение. Целта – да следи какво прави в негово отсъствие кучето му. Така при поредното съобщение за нов клип той видял не четириногото… а двама мъже, които спокойно тършуват из апартамента.

Снимка: bTV

„Аз съм почти сигурен, че са търсели нещо конкретно. От лятото съм касиер на блока, събираме пари за покрив”, посочи Петър, като отбеляза, че е благодарен за това, че крадците явно не са от най-акуратните, защото на записа се вижда как няколко пъти буквално минават покрай голямата сума и не я забелязват.

Обирджиите прекарват в жилището под 5 минути, като на излизане даже си заключват. Кучето лае през цялото време, но не напада, нарочно не е учено да се държи агресивно и да хапе, посочи Петър.

Снимка: bTV

След първоначалния шок той викнал полиция, но и взел нещата в свои ръце – публикувал във „Фейсбук” записа, който много бързо бил споделен от огромно количество хора. Още вечерта получил имената и адресите на двамата „герои”, които сега са в ареста. Единият е рецидивист и може да остане за по-дълго зад решетките.

„Аз съм благодарен на всички потребители, които споделиха видеото”, каза Петър, който вече е внесъл парите за покрива на блока си в банка – за по-сигурно.