Около 70-80 души от БСП ще бъдат тествани днес в сградата на градската организация на партията. Тестването се налага заради потвърдения положителен резултат за COVID-19 на Янаки Стоилов, който участва в две масови партийни мероприятия – пленума на Националния съвет и заседание на Градския съвет.

Сред хората, които вече са се тествали след тази новина, е председателят на БСП-София Калоян Паргов. В ефира на „Тази сутрин“ той обяви, че резултатът му е отрицателен.

Според Паргов положителната проба на Стоилов няма да се отрази на вътрешнопартийния живот, нито пък на прекия избор на лидер през есента.

„Има няколко месеца дотогава. Ако времето е горещо и сухо, както казват от Щаба – ще доведе до затихване на вируса. В момента най-важното е да опазим живота и здравето, предвид случая с колегата Стоилов, който беше в тази зала, беше и на Националния съвет“, коментира Паргов.

По думите му със Стоилов са стояли на метър и половина един от друг по време на заседание на БСП и въпреки това резултатът му е отрицателен.

За да се тества в сградата на градската организация дойде и проф. Боян Чуков: „Аз съм тук, за да се проверя, за да съм абсолютно сигурен, че няма да бъда опасен за хората, с които общувам. Мисля, че това е мое задължение. (…) По резултатите, които постигнахме на Балканския полуостров, в България на 1 млн. жители има най-малка бройка поразени граждани. В това отношение може би сме за пример. В последно време поради психическото напрежение мерките бяха разхлабени. Мисля, че българите са дисциплинирани и ще се съобразят с указанията, които дават от щаба“.

И според проф. Чуков случаят със Стоилов няма да се отрази на вътрешнопартийния живот на БСП.