Историческа посещение в Северна Корея направи преди броени дни американският президент Доналд Тръмп. Той стана първият действащ американски президент, който прекрачи демаркационната линия между двете Кореи.

Това беше малка крачка за Тръмп, голям скок за мира на Корейския полуостров, коментира в предаването „Тази сутрин” Николай Колев, международен редактор в bTV Новините, който се завърна преди дни от Южна Корея, като част от делегация на Съюза на българските журналисти. 

По думите му това е изключително умел ход на Доналд Тръмп чрез дипломация на жестовете.

Той напомни също, че поканата на Тръмп към севернокорейския лидер Ким Чен-ун е дошла през „Туитър”, което е доказателство, че в Северна Корея се използват социални мрежи.

„Дебатът за Северна Корея допреди две години изглеждаше като един нестабилен реактор, който всеки момент ще гръмне. Сега ние имаме една приятелска нация, с която можем да общуваме, да споделяме нашите ценности”, каза още Николай Колев.

В Южна Корея той е видял желание и готовност за обединение на двете Кореи. В държавата дори има министерство на обединението.

Вижте повече във видеото!