Протести срещу насилието над жени се проведоха вчера пред Съдебната палата в столицата, във Варна, Велико Търново и още няколко града.

В София имаше и сблъсък между органите на реда и провокатори.

Снимка: bTV

Протестиращи настояват за незабавни мерки, политики за превенция срещу насилието, гласност на проблема и създаване на кризисни и консултативни центрове в големите градове у нас. Провокация нажежи протеста срещу насилието на жени в София.

Снимка: bTV

„В рамките на няколко секунди до микрофон бяха допуснати група мъже, които дойдоха със слоган „Ние обичаме българските майки, баби и сестри“. В същото време отдолу пишеше насилие на жени не е равно на джендър права. Абсурдното беше, че те бяха допуснати от органите на реда, разбутаха хората, за да си опънат слогана. Бързо ги изтеглиха настрани, не ги арестуваха, оставиха ги пред полицейския бус пред всички камери, за да обяснят пред всички защо са там“, заяви участникът в протеста Ивана.

Снимка: bTV

Хванах единия край на банера, полицай дойде, издърпа ми го и каза „Какво правиш тук?“. В цялата суматоха един от четиримата мъже ми хвана шала, полицаите започнаха да бутат, нищо сериозно не се е случило.

Организаторите казват, че познават провокаторите, цялото внимание на медиите е било върху тях, както че в COVID пандемията насилието над жени е нараснало с 80%.

Вижте целия разговор във видеото.