Първи арести за купуване на гласове. В сряда следобед полицаите в Кюстендил получават оперативна информация.

„За две лица от Дупница, които организират предлагането или даването на имотна облага на трети лица с цел същите да упражнят правото си на избирателен глас в полза на определена политическа партия на предстоящите избори“, обяви старши комисар Светослав Григоров, директор на ОДМВР-Кюстендил.

Следва и полицейска акция, като двамата мъже са задържани на бензиностанция. Направен им е и обиск, открити са списъци с лични данни на жители на Дупница и номер на конкретна избирателна секция.

Единият от арестуваните е 45-годишният Методи, с прякор Пльофи, разказва баща му Йордан Коцев. Самият той разбрал за случилото се след като полицаите закарали сина му в дома им, за да претърсят и него.

По думите на баща му Пльофи никога не се е занимавал с купуването на гласове. 

Повечето от хората в махалата не желаят да застанат пред камера, а и казват, че не познават задържания Методи.

Двамата задържани в Дупница са първите арестувани за купуване на гласове за предстоящите избори на 2 октомври. Служебният вътрешен министър заяви, че през следващите дни очаква още успешно реализирани полицейски акции.

„По всички места  се следят хора, за които има данни че са участвали в такива практики или могат да се включат и да участват. По наши указания се засили оперативната работа още преди месец по всички линии, специални разузнавателни средства и агентура“, коментира министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.