Вафлите у нас са пълни с палмово масло, химикали и захар. 5-7 вафли могат да набавят на човек всички нужни калории за деня – в тях има много енергия, но малко протеини витамини и минерали, установи изследване на асоциация „Активни потребители“.

Организацията е изследвала 31 марки на пазара, в 28 от тях има съдържание на палмово масло.

„По-лошото е, че в тези че продукти се влага палмово масло. Точно този вид палмово масло е вредно за здравето“, коментира в "Тази сутрин" Богомил Николов от „Активни потребители“.

Той уточни, че в Европейския съюз вече има приет регламент, който ограничава влагането на палмовите мазнини до 0,5% от общото тегло на продуктите, но има отлагателен период.

Николов предупреди също, че само две или три марки са посочили, че палмовото масло е хидрогенирано, а то няма как да не е, защото в противен случай вафлите ще се разтекат.

Млечен продукт ли са вафлите?

На някои вафли е посочено, че са млечен продукт, въпреки че традиционните рецепти не предполагат влагане на млечни продукти.

„Станало е модерно да се добавят млечни продукти, но това не чисто мляко, а да кажем сухо мляко или пък суроватка. Суроватката е страничен продукт при производството на сирене. Тоест това е нещо, което иначе хранителната индустрия би изхвърлила“, обясни представителят на „Активни потребители“.

Той допълни, че във вафлите има и много захар, която при температурна обработка взаимодейства с млечните протеини и води до образуване на токсични химикали.

Колко захар има във вафлите?

На 100 грама вафли има много захар, показват още данните от проучването. В някои дори е над 50%.

Освен захарта в някои вафли има и изкуствени подсладители, като добавка, което според нас е напълно излишно, коментира Николов.

„Крайният резултат от многото въглехидрати е високата енергийна стойност на продукта. На 100 грама се падат около 500 калории. Енергия има, но е важно да се отбележи, че във вафлите няма необходимите за хората протеини, витамини и минерали. Те са високоенергийна, но не и пълноценна храна“, е изводът от проучването.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!