38 нелегални мигранти, сред които осем деца и бебе, бяха спасени в морето край Каварна. Операцията е била изключително рискована заради бурното море, обясниха от Граничната полиция.

Опитът на мигрантите да стигнат по този начин до ЕВропа е бил много рискован. Пътували са в 8-метрова лодка без никакви обозначителни знаци. Вероятно става въпрос за турски плавателен съд, уточниха от Граничната полиция.

Все още не е известно кой от всички 38 души на борда е управлявал лодката.

Спасени мигранти край Шабла

Спасените мигранти се определят като сирийци и афганистанци. Имало е 8 жени и 8 деца, сред които и бебе на 2 месеца. Не е ясно колко време са пътували, пред граничните власти са обяснили, че не са яли от 2 дни.

След като пристигнаха в Каварна, мигрантите бяха прегледани в местната болница.

„Почти нямаше хора със сериозни здравни проблеми. Имаше едно малко дете на 2 месеца, което беше с повръщане и разстройство. Другите деца бяха спокойни, без оплаквания, без температура“, каза д-р Хамза Велиев, директор на МБАЛ-Каварна.

Двумесечното бебе е настанено в Инфекциозната клиника в Добрич. Една от жените е била с хипертония, а друга с бъбречни проблеми.

Спасени мигранти край Шабла

След медицинските прегледи мигрантите бяха отведени за разпит в полицейското управление. Образувано е бързо полицейско производство за каналджийство, но няма повдигнати обвинения.

Целта на мигрантите е била да достигнат до румънския бряг и оттам към Западна Европа. След лутане в морето и проведената спасителна операция обаче, те се озоваха в общинския хотел в Каварна, където са под охрана. Оттук предстои да бъдат заведени в бежански център.

Гледайте повече във видеото!