Депутатите се събират днес на първото заседание на Народното събрание за тази година. Една от точките в дневния ред трябваше да е задължителн зелен сертификат за влизане в парламента, внесена е от „Демократична България.

Ето и коментара на представители на политическите сили в НС:  

Настимир Ананиев „Продължаваме промяната“:

На първо място е бюджетът, тъй като все още нямаме приет бюджет за 2022 г. Надяваме се до две седмици той да бъде вкаран в парламента и в началото на февруари да бъде гласуван.

На второ място искаме да обърнем сериозно внимание на съдебната реформа. Фокусът ще ни бъде КПКОНПИ, която трябва да бъде разделена на две. В момента прокуратурата се явява като една стена, през която не може да мине нищо, което изпълнителната власт вади като нарушения и проблеми. Например вика Бойко Рашков на разпит, вместо да викне Бойко Борисов. Хората очакват справедливост.

Имаме и приоритет, свързан със Северна Македония – казус, който се надяваме да бъде решен тази година. Очакваме, разбира се, отстъпки да бъдат направени от Северна Македония. Последните 3-4 години не се работи по темата, както трябваше да се работи

Относно зеления сертификат за влизане в парламента смятам, че правилата трябва да са еднакви за всички. Проблемът е, че здравната ни система носи тежко наследство от ГЕРБ и тя не може да издържи в момента. Всъщност като подкрепяме мерките и правилата, помагаме на системата да може да издържи.

Александър Иванов, ГЕРБ:

За тежкото наследство от ГЕРБ – партията и премиерът Бойко Борисов осигуриха ваксини, когато в цяла Европа нямаше – всички разрешени от ЕК, необходимите количества. По време на служебните кабинети на Румен Радев бяха внасяни решения за подаряване на ваксини, т.е не беше използван капацитетът. Ако имаше една добра кампания, нямаше да говорим за такова натоварване върху здравната система.

Ние в нашата управленска програма, с която се явихме на изборите, бяхме заложили като основни приоритети повишаване на доходите на българското население. При нашето управление последните четири години доходите се увеличаваха с двуцифрен ръст в проценти. Докато сега има обещани увеличения, някои от пенсионерите вече са видели пенсиите си, които останаха малко разочаровани. Обещаното не се случи, някои имат съвсем малки увеличения. Инфлацията ги изяде.

Ние ще се борим срещу инфлацията и ще искаме отговори от управляващите, за да се реши мигновено енергийната криза и инфлационната криза. Българите обедняват, бизнеси затварят.

За думите на Бойко Рашков за парите от магистрала „Хемус“ ние ще си търсим правата по съдебен път. Г-н Рашков беше използван като агитатор по време на кампанията за изборите миналата година. Ако има нещо да казва, да го казва пред органите. Ако го казва пред камерите, ще си търсим вече правата. Делото ще е най-малкото за клевета. Той само хвърля едни димки в пространството. Всичко е безпочвена клевета и мисля, че ще трябва да отговаря пред съда за тези лъжи.

За зеления сертификат ние имахме проект на решение – или се влиза и в НС със сертификат, или отпада за всички български граждани.

Станислав Балабанов, „Има такъв народ“:

Приоритет на първо място е бюджетът, който ще бъде вкаран към края на месеца. Той е от изключителна важност, за да се справяме с приоритетите на държавата – справянето с енергийната криза и с COVID кризата. Нашите експерти и енергийният министър правят всичко възможно, за да подсигурят необходимите мерки.

По темата Северна Македония съм разочарован последните дни, защото повечето журналисти избират да цитират конкретни неща, които на тях им изнасят. Статусите на г-н Трифонов бяха пределно ясни – основната ни теза е ясна отдавна, заложена е и в коалиционното ни споразумение, а именно – Македония безапелационно да се съобразява и да изпълнява Договора за добросъседство. Това е основният фундамент, от който всички трябва да тръгнем. В този договор има много важни неща – те трябва да признаят българските си корени, да изключат езика на омразата. Твърдението, че ние продаваме националния интерес срещу влизането в Шенген или отпадането на визите за САЩ, това е абсолютна лъжа. Тези неща трябва да се случат, защото ние сме лоялен партньор на ЕС, но те не са на тезгяха по отношение на националния интерес.

За зеления сертификат за депутатите ние ще гласуваме против. Не е спазена и процедурата, проектът за решение не е минал през здравната комисия. Освен това мярката зелен сертификат е неефективна по много причини и трябва да обсъждаме темата за отмяната му.

Георги Ганев, „Демократична България“:

Аз лично съм за възможно най-бързата отмяна на мораториума върху цените на тока и парното. От самото му приемане съм с убеждението, че срокът в него е чисто индикативен и всички стремежи ще бъдат той да се отмени възможно най-бързо.

Относно бюджета моята битка ще бъде да се спазва фискалният разум. И да бъдат заложено изпълнението на основните приоритети на споразумението за управление на България. За мен най-важни са възможно най-добра среда за предприемачество и привличане на инвестиции – български и чужди.

Инфлацията е глобално движение, българският бюджет няма как да я спре. Това, което може да се направи в социалната сфера, е да се намали ударът върху кризисно засегнати сегменти на обществото.

Лично аз смятам, че изискването за зеленият сертификат за парламента е едно разумно решение. Медицинската общност ин казва, че трябва да се знаят и контролират рисковете.

Цончо Ганев, „Възраждане“:

Това, което наблюдаваме, е изключително неприятно и порочно (предложението на ДБ за зелен сертификат за влизане в Народното събрание). В последните два парламента всички видяхме как актуалните теми в обществото се изместваха с маловажни. Постоянно се изслушваха министри. Това беше два парламента, видяхме оценката на избирателите наесен. В момента по същия начин има изместване на темата от страна на „Демократична България“. Те се обявяват за демократи, но реално са едни крайни либерали. Истината е, че в момента се опитват да ограничат достъпа на „Възраждане“ до парламента да работим.  Ние тук работим, ние не сме на пазар, не сме дошли в мола да се разхождаме и да си показваме костюмите.

По-важното, което предстои през следващите дни, седмици и месеци, е да се обърнем към икономиката. Предстои да се приема бюджет, предстои през март да падне мораториумът върху цените на тока и парното и ще има ситуация с неконтролируемо вдигане. Ние в пленарна зала предложихме мерки – износът на ток от АЕЦ „Козлодуй“ да се насочи приоритетно към българския пазар.

Представители на БСП и ДПС не отзоваха на поканата да изложат приоритетите си за следващата година.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!