Хора, които не са лекари, няма да могат да се занимават с диететика и лечебно гладуване.

Самите методи пък ще бъдат изключени от списъка с алтернативните. Това предвиждат предложенията за промени на Министерството на здравеопазването. 

В момента диетиката, включително лечебното гладуване, са включени в „неконвенционалните” т.е. алтернативните методи. Практикуват го и т. нар. нутриционисти.

От Сдружението на нутриционистите в България отричат да работят с болни и да предписват диети. Те настояват професията им да бъде регламентирана и у нас.  

Недопустимо е хора, които нямат никакво отношение към медицинската професия, да се занимават с диетика. Те нямат компетенция да хванат началните етапи на едно заболяване”, обяви в предаването „Тази сутрин” на bTV проф. Божидар Попов, председател на Българското дружества по хранене и диетика.

По думите му негативите от това диети да изготвят т. нар нутриционисти накрая обират специалистите. 

Яна Данаилова, председател на Сдружението нутриционистите, контрира, че те не изготвят диети, а само дават насоки за здравословно хранене – колко време да се накисва чията, ка да се обработва броколи и др.

Ние настояваме да се регламентира нашата дейност, за да е ясно докъде стигат компетенциите на нутрициониста, уточни Данаилова.

Вижте повече във видеото!