Светослав Витков от партия „Глас народен“ се включи в битката за „Дондуков“ 2.

За 10 години в политиката той заяви, че е надградил много неща в себе си.

„Когато не се продаваш и не си даваш някои части от тялото под наем е много тежка битка в нашата политика. Повечето политици и малките партии гледат да вдигнат нивото си, за да могат да се продадат на цяло. Видях много неща и най-тъжното от тях е, че политиците искат промяна, но реално не знаят каква конкретно да е тя. И виждаш как в политиката влизат хора, които искат да променят собствения си живот, а не този на цялото ни общество“, каза в „Тази сутрин“ Витков.

Според него президентът е трудно да бъде обединител на нацията.

„Когато държавният глава е от партиите на статуквото, няма как да бъде обединител, защото е подкрепен от една голяма партия, която е в разрез с другите големи партии. Затова идеята ми е, че човек, който не е ангажиран с голяма партия, може да се яви обединител“, смята Светльо Витков.

Първият му приоритет е политическо образование и образование въобще. „Необразованите хора обикновено гласуват по емоция, по симпатия, но всъщност трябва да се гледа не кой кандидат какво е учил, а какви са стремежите му и колко е чист“, смята той.

Вторият приоритет за него са духовните ценности.

Светльо Витков настоява също така увеличението на цената на тока от догодина да бъде покрито от държавата по примера на Гърция.

„Бюджетът се актуализира. Има възможност да се прехвърлят средства от едно перо в друго, така че това не е невъзможно. Въпрос на желание и приоритет е“, смята той.

Според него мерките срещу коронавируса в момента са неадекватни и на практика принуждават хората да се ваксинират.

„В момента имам достатъчно антитела и не е необходимо да се ваксинирам, но ако стана президент, ще се жертвам и ще го направя. Защото за мен това е жертва“, каза Витков.

След инцидента на Околовръстното в София той настоява и за промени в Закона за пътищата.

„Ангажирам се с каузата да спрем войната по пътищата и това не е заради политическата кампания, а ще бъде до края на живота ми, тъй като оцелях по чудо. Едно от нещата е на хората, които карат с превишена скорост два пъти над ограничението, да им се отнеме книжката и автомобила. При такава катастрофа като нашата да бъде изплатен автомобилът и да се отнеме книжката“, каза Светльо Витков.

На въпрос как България трябва да се погрижи за границите си и да се справи с бежанската криза той отговори, че армията не е добър вариант за спаряване с проблема, защото тя е „разпасана команда“.

„Не може само армията да пази границата, трябва да има и дипломация. Ако тръгне вълната, всички знаем, че скакалците не могат да бъдат спрени с телена ограда и войска. Много по-тежко ще бъде“, смята кандидатът за президент.

На въпрос защо трябва да бъде следващият президент на България той отговори: „По-красив и по-умен съм. Шегувам се. Защото съм независим и никога не са ми казвали какво да правя. Не съм целувал ръце. Това е моят личен бунт към цялата система.“