От днес бъдещите пенсионери ще могат да попълват новия образец за отпускане на пенсия, чрез който експертите на НОИ ще изчисляват по служебен път кой размер на пенсията е по-благоприятен – по старата или по новата методика. 

Промените в КСО, които дават възможност за избор, влязоха в сила на 4 май, а от днес хората ще могат да подават заявления.

Комбинирания калкулатор, или по-точно електронната услуга за изчисляване на прогнозния размер на индивидуалния коефициент на пенсията действа от петък следобед, каза в предаването „Тази сутрин” Любомира Язаджиева, шеф на дирекция „Пенсии” в НОИ.

„От 1 януари 2019 година влезе в сила промяна, заложена още през 2015 г. в начина за изчисляване на индивидуалния коефициент за пенсиите. В новия начин или новата методика за изчисление на коефициента е предвидено да се вземе осигурителен доход след 1999 г. на лицата и това предизвика обществената реакция, тъй като отпада 3-годишният период с три години по избор на лицата от последните им 15 години стаж преди 1997 г., напомни експертът от НОИ.

Тя подчерта, че с комбинирания калкулатор  институтът не се връща към стария начин на изчисляване на пенсиите. „Остава в сила новият начин, който се определя за по-справедлив и по-точен при изчисляването на коефициента – той остава основен и принципен начин за изчисляване на пенсията”, подчерта Язаджиева.

Възможността за избор на формулата, по която да се изчислява пенсията, ще е в сила до 1 януари 2023 г.

Вижте повече във видеото!