Кметът на Лондон Садик Хан издаде предупреждение за високо замърсяване на въздуха в британската столица и отправи призив към лондончани да бъдат внимателни и да дадат своя принос за справяне с проблема.

Лондон изпитва големи проблеми със замърсяването на въздуха от събота насам заради продължаващите студени и мъгливи условия и нетипичен застой на въздушните маси, което води до слабо разпръсване на вредните емисии от превозните средства.

Предупрежденията са навсякъде в транспортната мрежа, а училищата и местните органи на властта бяха уведомени за ситуацията.

Популярният кмет на Лондон Садик Хан призова лондончани да се грижат един за друг, като изберат да ходят пеша, да карат колело или да ползват обществен транспорт, където е възможно, да избягват ненужни пътувания с автомобили, да спират работата на двигателя на празен ход и да не горят градински отпадъци, защото „всичко това допринася за високите нива на замърсяване на въздуха".

Хан е голям привърженик на идеята за създаване на зона с ултраниски вредни емисии в Лондон. На специално проведени консултации на 25 ноември миналата година беше решено, че от август тази зона ще обхваща всички лондонски квартали и за всеки автомобил в града, който не отговаря на стандартите трябва да се плаща дневна такса от 12,50 паунда или около 27 лева на ден, за да може да се движи в зоната.