Ново опасно предизвикателство в интернет – с риск за здравето и живота си деца лягат на пешеходни пътеки, за да се забавляват с реакцията на шофьорите.

Предизвикателството вдигна на крак полицията и органите на реда вече са самосезираха.

"Официално в полицията няма подадени сигнали за такива случаи. Колегите се самосезираха заради постове в социалните мрежи, взехме необходимите мерки, защото преценихме, че деянието е изключително опасно и тревожно. Всички служители, които изпълняват патрулиращи действия на територията на област Велико Търново, са предупредени да следят за такива случаи и ако станат свидетели на подобно нещо, незабавно да вземат мерки", каза Мариана Христова, говорител на ОДМВР-Велико Търново.

Христова добави, че дейността за момента е превантивна, но при получен сигнал от полицията веднага ще започнат да работят по него.

"Ако гражданите забележат подобни случаи, трябва да подадат сигнал на тел. 112, а родителите трябва да следят къде сърфират децата им в интернет, за да предотвратят подобни неща", обясни още тя.

Според психолога Светла Живкова предизвикателството е добило такава популярност в интернет пространството, тъй като тийнейджърите приемат подобни неща като геройство, без да преценяват риска от действията си, в името на харесванията, които получават в социалните мрежи.

Превантивно служители на Детска педагогическа стая ще подготвят беседи по темата, които ще представят пред ученици заедно с директорите на училищата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!