Хора, поставени под запрещение, са гласували на парламентарните избори на 11 юли миналата година. Tова показва проверка на bTV. Информацията беше потвърдена и от Централната избирателна комисия след запитване от наша страна.

Съмнително гласуване на жена под запрещение
Снимка: bTV

Преди 3 месеца Хрисимира получава обаждане от полицията в Дългопол, че я викат на разпит. Причината - майка й Елена е гласувала на изборите през юли миналата година, когато е обитавала старческия дом в село Рояк.

„Майка ми е поставена под пълно запрещение през 2020 г. заради диагноза - късен Алцхаймер. Поради това тя няма право да гласува, да извършва имотни сделки, абсолютно нищо. Кой е организирал това нейно гласуване, за мен остава загадка и защо никой не ме е уведомил“, разказа Хрисимира Милкова - дъщеря на жена под запрещение. 

В писмен отговор от ЦИК потвърждават, че Елена е гласувала на изборите през юли 2021 г., което е в нарушение на правилата на избирателния кодекс заради запрещението, под което е  поставена.

Отговор на ЦИК
Снимка: bTV

Отговор на ЦИК
Снимка: bTV

Член 168 от НК предвижда наказание пробация до 6 месеца и парична глоба от 100 до 300 лева на човека, под чийто надзор се намира лицето под запрещение, упражнило избирателно право.

„За мен е умишлено. Няма как да е невежество, при положение, че управителят на дома трябва да изготви списък с хората, които искат да гласуват. Връщайки назад нещата, точно в този момент е вървяла сделката по прехвърлянето на дома, смяната на собственост“, каза Хрисимира Милкова. 

Съмнително гласуване на жена под запрещение
Снимка: bTV

Според информация от Търговския регистър собствеността на дома е сменена седмица след изборите - на 19 юли. bTV се свърза с бившия собственик. 

„В социални домове с над 50 човека по закон трябва да има секция. И те поискаха от старшата сестра списък с всички настанени в дома и са проверявали хората по ЕГН. Самата община го прави това нещо, не ние. Те са имали ангажимент да предоставят кои хора са под запрещение, за да ги изтрият от списъка. Не знам защо тази жена не са я зачеркнали“, каза Билянт Мустафов, бивш собственик на дома. 

Съмнително гласуване на жена под запрещение
Снимка: bTV

След пожара в дома в с. Рояк миналата година, той спира да работи, а сградата е обявена за продажба.

Според кмета на община Дългопол поставените под запрещение лица няма как да бъдат проверени в деня на гласуването. Причината е, че те фигурират в избирателните списъци в местата, където са с постоянна адресна регистрация, но при избори гласуват на настоящия си адрес.

Съмнително гласуване на жена под запрещение
Снимка: bTV

Това е просто пропуск в закона, не е направено умишлено. Става въпрос за едно лице, което е гласувало, но той няма откъде да го види, а пък ние не изготвяме списъка. Към момента на гласуването комисията няма как да провери този човек дали е под запрещение или не, каза Георги Георгиев, кмет на общ. Дългопол. 

Междувременно от Районна прокуратура - Варна излизат с решение, че въпреки установеното нарушение, няма да образуват досъдебно производство по случая.

Съмнително гласуване на жена под запрещение
Снимка: bTV