В доста разклатено емоционално състояние след тежката лична загуба на принц Филип – днес рожден ден има кралица Елизабет II. На 21 април тя навършва 95 години. Кралицата има 4 деца, 8 внуци и 10 правнуци. Освен глава на кралското семейство тя е начело и на милиони души вече цели 69 години. Тя е държавен глава на Обединеното кралство, а също така и на 15 страни от Британската общност (включително Канада, Австралия и Нова Зеландия).

Елизабет II е най-дълголетният британски монарх, най-дълго управлявалият и най-дълго управлявалата жена държавен глава в света. Любопитно е, че е и най-пътувалият монарх – посетила е 116 държави.

Макар и трудно, след огромната и непрежалима загуба и 73 години съвместен живот, самотното пътешествие на достолепната кралица продължава.

Днес тя ще бъде посетена от двама от синовете си – принц Андрю и принц Едуард. Останалите членове на семейството ще я поздравят по телефона.

Принц Хари, който долетя от САЩ за погребението на дядо си - принц Филип, все още е във Великобритания. Предполага се, че той е удължил престоя си заради рождения ден на кралицата.

По традиция за рождения ден на Елизабет II главният готвач на Бъкингам приготвя шоколадова торта. Тя се прави по рецепта от времето на кралица Виктория. На тортата няма надписи. Този сладкиш се прави и на 12 юни, когато са официалните и по-пищни тържества за рождения ден на монарха. Заради пандемията обаче за втора поредна година парад на 12 юни няма да има.

Националната банка на Великобритания ще пусне в обращение юбилейна монета по случай празника на кралицата. На нея ще бъде изписано послание, което Елизабет II е отправила към нацията за Коледа през 1957 г. – „Да изпълняваме дълга си с чест и достойнство“.

Очаква се в скоро време в Бъкингам да има среща на високо ниво, на която престолонаследниците принц Чарлз и принц Уилям да поемат по-голямата част от функциите на кралицата.

Добрите новини от кралското семейство са, че през последните дни Кейт Мидълтън е влязла в ролята на миротворец между съпруга си принц Уилям и неговия брат Хари. Отношенията между двамата в последно време се обтегнаха, особено след интервюто на Хари и Меган Маркъл пред Опра Уинфри.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!