В Украйна прибират реколтата по време на война. Земеделци казват, че нямат друг изход освен да работят. А в окупираните места зърното се прибира и се извозва в Русия.

Миналата година Украйна събра рекордна реколта в историята на независимостта и надхвърли предварителната прогноза от 100 милиона тона.

Обикновено цената се формира по-късно, когато се сметнат всички разходи, и зависи от стойността на семената, торовете, горивата и труда на хората. Вече е ясно, че хлябът ще е по-скъп от миналата година, но няма да липсва, тъй като има резерви от предишните години.

В сравнение с другите региони на Украйна в Одеска област положението е под контрол. И все пак доколко войната засегна земеделците?

Снимка: bTV

Война си е война, но ние нямаме друг изход, защото то е селско стопанство, то не чака, трябва да го прибереш на време, да обработиш на време, казва Степан Димов, комбайнер.

Заради войната някои полета останаха незасяти, някои – са минирани  и реколтата се плаща с цената на живота. А в окупираните места зърното се прибира и се извозва в Русия.

Снимка: bTV

Очакваната реколта е около 48-50 милиона тона зърно, което не е критично, но тъй като пристанищата в Одеса, Херсон и Николаев временно са недостъпни, се търсят бази и складове в Измаил-Рени, близо до ферибота, където големите агрофирми да съхраняват зърното, а по възможност и да го транспортират по Дунава навън.

Докато армията спасява свободата и защитава Украйна от руската инвазия, фермерите спасяват хляба и защитават света от глад.