Десетима ученици от Силистра буквално изумиха служителите в Кръвния център към градската болница, след като поискали да дарят кръв безвъзмездно.

Те са от 12 ."в" клас на природо-математическата гимназия "Климент Охридски" в Силистра. Първо Вероника и Берна разбират за нуждата от кръводарители и решават да действат.

Снимка: bTV

„Предложихме го пред 12. "в" и десет човека се съгласиха. Събрахме около три литра кръв, което е доста количество“, споделя Вероника.

В Кръвния център са едновременно и изненадани, и очаровани.

„Дойдоха десет деца, от тях три отпаднаха по медицински показания. Другите седем дадоха… Обосноваха се първо с интереса към кръводаряването - те не са кръводарявали досега - и второ, да помогнат на някого“, каза Д-р Антоанета Панайотова, която е началник на център по кръводаряване в МБАЛ-Силистра.

„Аз искам тук да им кажа, че наистина много ги обичам и наистина съм щастлива и горда“, каза Боряна Шенкинова, класен ръководител.

Младежите признават, че постъпката им е подарък не само за нуждаещите се, но и за тях самите, два месеца преди бала им, и се чувстват страхотно от това.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!