Два старинни храма отвориха врати благодарение на дарения от миряни. Един от тях е храм "Св. Георги" във Върбово.

Църквата е построена в далечната 1871 г. Трикорабна и с уникални стенописи.

Снимка: bTV

"Тази църква е ценна с това, че изографисването е толкова свежо, че все едно вчера е изографисвана. И самият градеж, майсторите, които са я градили, са я градили без отвес. Казват, че майсторите, които са я изографисвали, са били от Асеновград, а иконите –от ученици на Димитър и Захарий Зограф", обясни Галина Масурска, помощник в храм "Успение Богородично" - Широка лъка.

"Когато са разваляли вътре скелето, той (баш майсторът) застанал под купола и е накарал чираците да бутат, ако падне, него да убие. Това е била гаранцията, какви майстори е имало тогава", разказа Васил Седянков, кмет на с. Широка лъка.

Снимка: bTV

Миряните са измислили начин старинният храм да бъде отворен за туристи: "То е много елементарно и просто. Всеки, който се казва Георги от селото, дарява 200 лв., за да може човекът, който ще се грижи и ще отваря църквата, да взима някакъв хонорар. Същото е и със "Св. Никола" в Широка лъка, втората църква, която е зад читалището", обясни Васил Седянков, кмет на с. Широка лъка,

Църквата във Върбово се радва на голям интерес от туристите.

"Казват, че друга такава църква не са виждали и като влязат в църквата и ахват”, каза Масурска.

Снимка: bTV

В района около Широка лъка има седем църкви и 25 параклиса. На най-голям интерес  от туристите, се радва църквата "Успение Богородично".