"Веднага с влизането в еврозоната мисля, че всички българи ще си дадем сметка какви са ползите, от колкото това дали страховете ни за влизането в еврозоната са се оправдали“, заяви в предаването „Тази сутрин“ министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

„Ние не предвиждаме сътресения. Всички пенсии и социални плащания са много важна част от доходите на много хора. Няма да се отрази това на покупателната способност и на качеството на живот, защото реално и сега сме обвързани с курса към еврото. Това, което ще се направи е да се обърне еквивалентът на пенсиите и възнаграждението в евро. Този крос курс ще се използва в полза на хората“, категорична е Шалапатова.

Тя подчерта, че от 27 държави в ЕС то 20 са в еврозоната.

„Смятаме като правителство, че подготовката на България върви изключително добре и имаме всички данни да очаквам по-скоро позитив, и за икономиката“, добави социалният министър.

Тя даде пример с това, че ако заплатата на даден човек е 1250 лв. в евро тя ще е 635. „Когато имаме закръгляне то ще е в полза на хората. Размерът на пенсиите се увеличава. Продължаваме трайно нашата политика за постоянно увеличаване на дохода“, обясни Шалапатова.