„Предвидимост в тази епидемия няма, но усещаме желанието на правителството училищата да работят присъствено най-много“, заяви в предаването „Тази сутрин“ Асен Александров – директор на столичното 51-во средно училище „Елисавета Багряна“.

Всичко зависи от броя на карантинираните деца, но най-важният фактор ще бъде броят на заразените учители, коментира още той.

Здравните власти поставят децата под карантина от датата на последния контакт в тази ситуация може да се наложи карантината да се върне два дена назад, обясни и Данко Калапиш - директор на 107 ОУ "Хан Крум" в София.

Според Александров не е достатъчно децата да се тестват един път седмично. „Преминахме на тестване веднъж в седмицата, защото се забавиха тестовете, а трябваше да тръгнат децата на училище и беше намаляла четвъртата вълна“, отбеляза той.

„Тестовете, които прилагаме в последните два месеца не са добър филтър , защото по една или друга причина в училище излиза негативен, а след това в лаборатория излиза позитивен“, обясни и Данко Калапиш. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!