Ако погледнете на картата къде са протестите на българите в чужбина, ще видите, че те са като “кръвоносна система”, която обикаля тупкащото сърце на България. Всичко, което пулсира, всички вълнения и послания намират място в най-отдалечените кътчета на света. Това коментира редакторът и журналист Мария Спирова, която е и сред протестиращите във Великобритания. 

За “Тази сутрин” тя разказа, че има случаи хора да пътуват километри, да летят със самолети, за да се присъединят към най-близкия протест. По думите ѝ протестите изглеждат по същия начин както и в България. 

Според нея е традиционно за повечето протести зад граница да се провеждат пред дипломатическите представителства в съответния град или страна. Спирова подчерта, че сънародниците ни искат да бъдат чути.

“Тъй като ние сме в други държави, гражданско неподчинение би се изтълкувало по различен начин, защото ние не протестираме срещу правителството на съответната страна. За нас е много по-сложно да си позволим акции, които блокират, например, възлови пътища”, допълни тя.