Повишението на температурите ще продължи и през днешния ден, като преобладаващите максимални ще бъдат между 35 и 40 градуса.

Обявен е и жълт код за опасно високи температури на територията на цялата страна. Малко след 9:15 ч. температурата на сянка вече е 26,5 градуса, което е предизвикателство както за хората, така и за техните домашни любимци.

"На тях им става горещо, не им се излиза, по-лениви са и не им се играе толкова. Затова предпочитам да го извеждам рано сутрин или късно вечер", казва Калояна Климентова, която е собственик на кучето Балзак.

Снимка: bTV

Ветеринарният лекар д-р Весела Хичева обясни, че когато е горещо, особено за животни, които се разхождат навън, е хубаво да носим преносими купички за вода, както и кърпа, с която да навлажним и да охладим ушите, гърба или лапите им, защото за разлика от нас, те не се охлаждат чрез потене.

Снимка: bTV

"Съществува опасност на кучето може да му прилошее при висока температура. Тогава ще наблюдаваме учестено дишане, изплезен език, може дори то да не иска да се движи изобщо. Тогава трябва бързо да го сложим на сянка. Ако има как, веднага да се донесе студена вода, но в никакъв случай ледена, и да не го заливаме с нея, за да не предизвикаме шок", разясни още д-р Хичева.