Въвеждането на различни противоепидемични мерки помага да опазим физическото здраве на децата, но не по-малко важно е как родителите комуникират с тях за всичко това, което се случва и как могат да опазят и психическото им здраве.

„Много се надявах и бях почти уверен, че когато започне учебната година няма да си говорим за тези неща и да има дълги правилници и решения, особено когато се появиха ваксините. Мислех, че ще решим всичко това, но за съжаление ние възрастните се оказахме не достатъчно отговорни„ споделя психологът Иван Игов.

Според него е много важно как родителите комуникират със своите деца и разказа, че съществуват филмчета, с които те могат да им обяснят как влияят вирусите и как да се предпазят от тях.

Той допълни, че когато при възрастните започнат безсмислени спорове, децата, които много по-лесно се разсейват и натрупват напрежение, “махнаха с ръка и ни казаха да си гледаме работата”. Освен това при големите ученици може да се срещнат и трудности при спазването на мерките.

„Децата също преживяват всичко това. През изминалата година имаше такива, които преди да се приберат вкъщи - си правеха антигенни тестове, за да предпазят родителите си. Около стотина учители загубиха битката с вируса, представете си как това влияе върху децата, особено върху по-малките“ коментира Игов.

Според него училищните психолози са подготвени да се справят със ситуацията, но родителите също трябва да участват в този процес и да се обръщат към психолозите за помощ, особено ако се наложи те да бъдат отново затворени с децата си вкъщи заедно.

По въпроса с недостига на места в училищата психологът коментира, че  през последните 30 години не са строени училища, освен едно в един квартал.

„Над 300 първокласници тази година нямаше къде да ги запишат, цели квартали в София нямат училища. Същото нещо ще се случва и за напред. Защо никой не обръща внимание на образованието и не каза ние ще построим нови училища, ще направим нова система, ще премахнем онова двусменно обучение, което съществува временно от 50 години насам.“ допълни още той.